10. august 2022: På tide med juleforberedelser!

Det er faktisk på tide å tenke på juleforberedelsene. Jeg vet at det kan høres tidlig ut, men det er ingen grunn til å vente. For hvis julekvelden kommer på deg som den kom på den berømte kjerringa, ligger du ille an. Da havner du fort i den sorte strømregningsgryta.

Vi tenker jo gjerne på jul med glede, en høytidelig anledning til å samles med familien, spise god mat, åpne pakker, senke skuldrene, lade batteriene og i det hele tatt. I min familie pleier vi å spise noe som heter langkål, en rett som kommer fra familiens opphavssted i Lena på Toten. Vi har spist langkål hver julaften så lenge jeg kan huske. Jeg for min del trenger ikke stort annet til julemiddag, bortsett fra sylteagurker og et lite glass romtemperert akevitt. Andre har andre tradisjoner, noen spiser lutefisk, noen spiser torsk, mange spiser ribbe og enkelte foretrekker visstnok pizza.

Jula har vært hyggelig for oss på den måten at da kommer slekt langveisfra, og noen ganger har vi invitert venner og kjente som ikke burde sitte hjemme alene i jula. Det kan ha vært venner som har blitt skilt eller noen som har mistet en ektefelle. Da har det vært ekstra hyggelig å kunne åpne stua og slippe dem inn, for jula er den verste tida å være alene.

Men jula 2022 blir annerledes, ulik alle juler vi har hatt siden julefeiringens begynnelse, hvilket var før 900-tallet her i Norge. I mer enn 1000 år har høytiden vært lyspunktet i mørketiden, enten vi kalte det midtvintersblót eller jul, om den har vært hedensk eller kristen. I over 1000 år har vi sett fram til denne festen som markerte begynnelsen på de lysere dagene. Det blir det slutt på nå.

Julen 2022 blir en kald, trist og ensom høytid, hvis den fortsatt vil kunne kalles høytid. Det må i så fall være ironisk ment. Grunnen er den nye nettleia som Elvia har tredd ned over hodene våre, og som skal få oss til å bruke strømmen på en mer fornuftig måte, men som er så komplisert at Elvia knapt evner å forklare hvordan den er satt sammen. Men det er jo hele poenget, akkurat som flyprisene. Det er ikke meningen at du skal skjønne det. Det springende punktet er at de tre gangene i desember du bruker mest strøm, blir bestemmende for hvor høy nettleie du må betale i hele januar. Det er bare å finne fram den store multiplikasjonstabellen. Det første trinnet i prismodellen koster 125 kroner, men ryker du opp på trinn 10 koster moroa plutselig 5150 kroner. Dessuten kan januar fort bli den kaldeste måneden i året, som gjør at du fyrer desto mer og da er det dumt å stille deg i en situasjon der du må bruke den dyreste strømmen. Med mindre du er så heldig å ha vedfyring, men det kan fort bli et spørsmål om hva Bystyret vil gjøre når alle i Groruddalen som kan fyre med ved, fyrer med ved. Var det ikke dårlig luft i Groruddalen før, kan det fort bli det denne vinteren – takket være Elvia.

Så du må være passe dust hvis du inviterer slekta til julefeiring i år, for da kommer kokeplatene, stekeovnen, mikrobølgeovnen, kjøkkenmaskinen, kaffetrakteren, vannkokeren, oppvaskmaskinen, varmtvannsberederen, avtrekksvifta, panelovnene, miksmasteren, støvsugeren og vaskemaskinen til å sørge for at forbrukstoppene dine får Galdhøpiggen til å ligne flatmark, blåser strømmåleren til himmels og har du ikke sett høy nettleie før, får de garantert se det i januar. Hos Elvia kommer de til å le så de rister og de kommer til å sjekke saldoen på kontoen hvert kvarter fra julaften og til langt ut på 1. nyttårsdag. Derfor må du ikke finne på å arrangere julaften i år. Da blir du ikke belønnet, men straffet, for å åpne hjemmet ditt og vise hjertevarme.

Derfor er det om å gjøre at du posisjonerer deg så tidlig som mulig. Du må finne en god unnskyldning til at du ikke kan arrangere julefeiring hos deg, og at den må skje hos andre familiemedlemmer. Det er slett ikke sikkert alle har fått med seg eller har skjønt hvor dyr julefeiringen kan bli, og denne innsikten må du bruke til egen fordel. Du kan skylde på Covid, at den har blitt hengende i og at du føler deg slapp og medtatt. Ingen vil tvinge noen med ettervirkninger av Covid til å arrangere julefeiring. Eller du kan kjøpe en fatle på apoteket og late som om du har brukket venstrearmen. Det er fort gjort det, så glatte som oslofortauene blir ved første antydning til snøfall.

Naturligvis kan det være du ikke slipper unna. Da finnes det heldigvis veier rundt problemet. Hvem sier du trenger å sette fram det peneste porselensserviset når det finnes papptallerkner? Papptallerkner er undervurdert. Og hvem trenger sølvbestikk når det finnes så mye fint i miljøvennlige og resirkulerbare materialer? Og juleøl og akevitt smaker helt greit av bambusglass, i det minste etter et par snaps. Jeg kjøper mitt servise hos Norengros, de har et stort utvalg i miljøvennlig, resirkulert og nedbrytbart materiale. Dessuten er betjeningen hyggelig og hjelpsomme. Fordelen med dette, er at du slipper oppvasken, men kan slenge alt opp i en transparent søppelsekk og kvitte deg med oppvasken på et blunk – uten å bruke så mye som en kilowatt.

Og hvis du skulle bli så uheldig å måtte stå ansvarlig for julefeiringa i familien, kan du skylde på at komfyren tok kvelden før kvelden, og at du ikke har rukket å få kjøpt en ny, eller at de var leveringstid nå i jula på den modellen du har bestilt. Bruk fantasien. Det betyr naturligvis at du må servere kald mat på julaften, men det trenger ikke å være verdens undergang. Kald mat kan være godt, det. Du trenger ikke nøye deg med rundstykker og gulost, selv om det kan være fristende. Biff tartar, for eksempel. Med rå eggeplomme. Og hvem sier at ikke lutefisk kan funke som sushi?

Vi blir jo stadig fetere og tyngre i dette landet, så kanskje dere kan feire jul med en god salat? Det skal være sunnere enn de animalske fettsyrene fra den tradisjonelle julemiddagen. Akevitt skal uansett serveres i romtemperatur, og juleølet kan du kjøle ned ute på balkongen. Og hvem trenger varm risengrynsgrøt med mandel når kald riskrem gjør samme nytta?

For kaldt blir det jo i leiligheten når du skur av lyset og panelovnene. Du får be gjestene kle seg godt, gjerne i ull. Selbuvotter, vadmelnikkers og bulahua er en fin variasjon fra den slitte blådressen. Trenger dere å holde varmen, kan dere ta OL-floka og hoppe litt opp og ned. Alle som var på Lillehammer i 94 kan den fortsatt, og det er minst én i familien som vil være forsanger. Ber du alle ta med egen hodelykt, sparer du strøm til belysning.

Du kan også ta vare på noe av grillkullet fra i sommer, og sørge for at du har det til julefeiringen. Sannsynligheten er dessuten stor for at mange bensinstasjoner har et lager av engangsgriller når høsten kommer, og da blir det salg. Da kan du kjøpe inn så du har til både jul og nyttår. Bare husk at du ikke kan tenne opp på verandaen, det er jo dumt om leiligheten skal brenne ned på selveste julaften. Torsk og ribbe og hermetikk kan fint tilberedes på grill, og mange kjeler tåler den type varme, slik at du kan lunke på sausen og surkålen. Så får du klare deg med ferdigkokte, ferdig skrelte poteter. Hvis ikke du vil bestille fra Peppes, da. Telefonnummeret er 2222 5555.

Men er det ett sted det blir lys, varme, kos og deilig mat til jul, så er det i bedriftskantina til Elvia. De kommer neppe til å skru ned temperaturen eller servere koldtbord, for med alle de penga rennende inn i kassa, er det ingen grunn til å spare på noe. Særlig ikke strømmen. Og i hvert fall ikke julegratialet.

Forfatter: Roger Pihl

Onsdagspihlsen. Det er meg. Litt slem, litt snill, litt morsom.