12. april 2023: Hvorfor må Furuset få alt?

Møteplassen på Teisen, en telefonkiosk med plass til tre gode venner. Litt trekkfullt. Ta med egen kaffe.

Det snakkes så mye om økende ulikheter i samfunnet og at vi må utjevne forskjellene i større grad enn vi klarer. Arbeiderpartiet sier at «økende ulikhet er grunnleggende urettferdig og kan bidra til å undergrave det norske samfunnets største fortrinn: et velorganisert og tillitsbasert samfunn med like muligheter for alle». Det er, som kjent, ofte forskjell på liv og lære.

Den gangen Norge var gode i fotball og deltok i EM, fikk Norges fotballforbund en bunke penger som skulle brukes til å anlegge kunstgressbaner i Groruddalen. Bydelsutvalget fant ingen grunn til å melde Brynbanen på konkurransen om pengene, så hadde det ikke vært for at beboerne var bedre til å kjenne sin besøkelsestid, hadde vi hatt den gamle grusbanen ennå. Sandstorm i solskinn og ti centimeter vann i regnvær.

Boligområdene nederst i Groruddalen har alltid vært et stebarn. Da satsingen på Gamle Oslo ble igangsatt, holdt de Fjellhus, Teisen og Ulven utenfor, for disse områdene tilhørte Groruddalen, sa de. Da Groruddalssatsningen ble igangsatt, skulle Fjellhus, Teisen og Ulven holdes utenfor, for disse områdene tilhørte Gamle Oslo, sa de.

Ingen skjønte hvor dumt det lød, derfor tok vi kontakt med statsministeren for å få en orden i sakene. Nå hadde ikke Jens Stoltenberg tid til å snakke med oss, men han sendte oss et brev der han instruerte kommunalministeren til å ta oss imot. Og hvis det er noe som er en døråpner, så er det en instruks fra statsministeren.

I januar 2008 møtte vi opp på kommunalministerens kontor, og det første vi ble bedt om, var å peke ut området på det kartet departementet brukte i forbindelse med Groruddalssatsingen. Der var verken Fjellhus, Teisen eller Ulven med, og vi hadde fått fram poenget vårt på tretti sekunder. Ettersom vi hadde en time til disposisjon, fikk vi rikelig tid til å utdype de utfordringene vi mente området hadde. Resultatet var at Groruddalssatsingen ble trukket ned til der Groruddalen faktisk starter.

Det vi rent konkret fikk ut av satsingen, var at gangveiene ble belyst. Før dette hadde både Teisenparken og Youngslunden vært mørke og til dels utrivelige steder på kveldstid, og mange opplevde det som utrygt å ferdes der. Vi fikk anlagt en lekeplass i Youngslunden og en skatepark i Teisenparken, men dessverre ser ikke penger til vedlikehold ut til å ha funnet sin plass i budsjettene. Men, som jeg har skrevet i en tidligere Onsdagspihls, vedlikehold er usexy og ingen politikere vil gå til valg på å holde tingene i orden. Mye bedre å la alt forfalle og bygge nytt. Dessuten fikk vi tilskudd til Lundenfestivalen, som gjorde det mulig å lage en felles parkfest der tilskuddet sikret økonomien, men der all innsats var frivillig. Lundenfestivalen lever fortsatt, så det må vi kunne si var en god idé. Men deretter har mye stort sett stoppet opp.

Ruter la ned bussen, for passasjerer er jo noe herk når de ikke bor lineært nok, men takket være «buss-for-buss-aksjonen» ble bussen beholdt i nordgående retning. Årsaken var nok at Ruters oppfattet at å la bussen stå i kø i Tvetenveien forsinket den enda mer. Nå kommer det snart kollektivfelt i Tvetenveien, og da forsvinner kanskje bussen for godt? Vi har riktignok en dagligvarebutikk, men ettersom den har jokerpriser er det grenser for hvor mye vi kan handle der og samtidig holde økonomien flytende. Bussen går riktignok til Tveita, men den går ikke tilbake, så da må vi ta t-bane til Helsfyr og bytte til nordgående buss der for å komme hjem. Det er så tungvint at de fleste tar bil i stedet, så det blir mye bilkjøring, da.

Vi hadde bibliotek også, men den nye, tette byen har sørget for at det ble jevnet med jorden og erstattet av en tolv etasjers kontorhøyblokk, som det jo er stor mangel på.

Da barnehagen ble nedlagt på Teisen gård, var det mange som så muligheten for å få etablert en møteplass i området, for møteplasser er det dårlig med, og spesielt innendørs. Men ingenting så ut til å skje med gården, den forfalt, til tross for gjentatte Onsdagspihlser, er innbyggerinitiativ som skaffet 505 underskrifter, en venneforening og rikelig med presseomtale. Ikke noe av dette medførte resultater og da Teisen gårds venner hadde møte med nærings- og eierskapsbyråd Rina Mariann Hansen unnlot hun å nevne at Oslobygg allerede hadde inngått en utleieavtale av Teisen gård til en privat barnehageaktør fra mai i år. Penger er viktigst, og trumfer Arbeiderpartiets program om å ikke godkjenne flere barnehager drevet av kommersielle aktører. So long møteplass, men vi har fortsatt den gamle telefonkiosken hvor det kan være plass til et par, tre mennesker, i hvert fall hvis de er gode venner. At dette er en smashball for Høyre og Eirik Lae Solberg, kan det ikke være mye tvil om, for stebarnet nederst i Groruddalen blir fortsatt behandlet som et stebarn.

Derfor tillater jeg meg å undres over hvorfor Furuset skal få det aller meste. Det er omtrent ikke grenser for hva som skal legges til Furuset. Furuset har t-banelinje 2, bussrutene 25, 33, 64A, 64B, 65, 79, 100 og 2N. Furuset har kjøpesenter. Verdensparken er lagt til Furuset og ble ferdigstilt i 2016 Parken er utformet med anlegg for å trene parkour, et eget lekelandskap, syv møteplasser, har flotte vannspeil og med en egen plass preget av kunst, Verdensplassen. Furuset Forum er en flerbrukshall som kan brukes til håndball, ishockey, kunstløp og annet. Furuset aktivitetspark har klatrenett, karuseller, styrkeapparater, fotballbane på 40×60 meter med kunstgress, sandvolleyballbane, en rund labyrint laget av rullesteiner, løpebane med grus, lekeplass og utekunstisbane med utleie av skøyter om vinteren. Furuset aktivitetspark har blomstereng og blomstrende trær, en dam med vannliljer og drikkefontene og ble anlagt for å sikre naturverdiene knyttet til dammen og den rike edelløvskogen. Furuset har naturligvis fått sitt bibliotek og aktivitetshus med kafeer og et eget kinotek, en liten kinosal der filmer kan ses gratis. Og ikke overraskende er Alna bydelshus lagt til Furuset, med mange møteplasser og trådløst internett. Til gjengjeld må vi betale både bompenger og parkeringsavgift for å besøke øvrigheta.

Hvis du sammenligner tilbudene, kan du få inntrykk av at Furuset er uendelig mye større enn Fjellhus, Teisen og Ulven – men sannheten er at det bor omtrent bare tre ganger så mange innbyggere der. Forskjellsbehandlingen er mer enn tydelig, og nå vil Furuset ha lokk over E6 også, bare fordi det ble lansert i 2016. Men på Teisen ble ønsket om lokk over E6 fremmet allerede på begynnelsen av 1990-tallet, så det er kanskje på tide at Furuset får lære seg å stille seg i kø?

Ulikheten og urettferdigheten tar livet av alt engasjement og frivillighet på Fjellhus, Teisen og Ulven. Frivillighet er fint, men ulempen med frivillighet er at det alltid er de samme menneskene som er frivillige og før eller siden går disse lei, slutter å bry seg, gir opp eller flytter. Det som blir igjen er apatien, men apati kan ikke drive fotballklubber, musikkorps eller møtesteder. Når Teisen idrettsforening er i ferd med å rakne fordi ingen vil ta over, må ungene finne på noe annet. Det er kort vei til sentrum. Det kan bli fryktelig dyrt for byen vår.

Det verste med denne økende ulikheten i bydel Alna, er at den har skjedd på Arbeiderpartiets vakt. For å sitere partiprogrammet igjen: «Økende ulikhet er grunnleggende urettferdig og kan bidra til å undergrave det norske samfunnets største fortrinn: et velorganisert og tillitsbasert samfunn med like muligheter for alle». Det er som om jeg skulle ha sagt det selv.

Forfatter: Roger Pihl

Onsdagspihlsen. Det er meg. Litt slem, litt snill, litt morsom.