17. november 2021: Det er alltid en strek i strømregninga

Her om dagen fikk jeg en e-post fra en person som kalte seg «Elvia». Rent instinktivt gjorde jeg meg klar til å trykke på knappen for søppelpost, for jeg kjenner ingen som heter Elvia. Jeg tenkte at dette måtte være en russisk prostituert, men akkurat idet jeg skulle slette e-posten, begynte jeg å lese hva Elvia ville.

Elvia holdt seg til en smiskende tone, og når noen snakker smiskende til meg, vet jeg at det er fordi de vil oppnå noe. Et eller annet, som de ikke egentlig vil si, men som de håper at jeg forstår av meg selv bare de har smisket nok. Elvia presenterte seg som «den som har ansvaret for strømnettet som fører strøm hjem til meg», så et dårligere navn enn Elvia skal det godt gjøres å komme opp med. «Oslo og Viken strømnett» er et navn jeg i det minste kan forstå, men så er det dette markeringsbehovet til lederne i næringslivet, da.

Elvia kontaktet meg for å fortelle meg noe viktig, fortalte hun. Og det viktige var at nettleien min kommer til å bli endret fra 1. januar 2022. Dette skal nasjonale myndigheter ha bestemt for at vi alle skal bruke strømnettet smartere, sa hun. Bedre bruk av strømnettet reduserer behovet for kostbare utbygginger, og sparer dermed oss alle for penger, sa hun. Strømmen skal bli dyrere fra nyttår, altså. Jøss og jøss. Hva er nytt med det? Strømmen blir dyrere hvert nyttår. Ja, ikke bare fra nyttår, den blir dyrere hver dag. Noen ganger hver time.

Så prisene skal ytterligere opp, men Elvia skal likevel ikke tjene penger på omleggingen til ny nettleie, og jeg skal samlet sett ikke betale mer enn før, sa hun. Da må det være lov å spørre hvorfor Elvia tar seg alt dette bryet, når hun likevel ikke skal tjene én krone ekstra og jeg ikke skal betale mer? Kan vi ikke bare fortsette som før? Streken i strømregningen er at den som ikke bruker strøm på en smart måte eller som ikke tilpasser seg, risikerer å måtte betale mer, sa Elvia. Så jeg skal betale mer likevel, altså? Den nye streken i strømregninga kalte hun kapasitetsleddet, og hemmeligheten er at dette er en trappestige som baseres på hvor mye kapasitet du brukte i den timen i forrige måned da du brukte mest strøm. Det kaller Elvia månedsmaks, noe de færreste kommer til å skjønne et dugg av – men det er nettopp meningen. Det er imidlertid mye som tyder på at du må være stokk dum hvis du huser familiens juleselskap.

Elvia kom med gode råd. For eksempel foreslo hun at jeg skal legge mer av strømforbruket mitt til kvelden og natten, mellom klokken 22.00 og 06.00. Alternativt til helgen. Dessuten mente hun at jeg skal passe på at jeg ikke bruker veldig mye strøm samtidig, altså i samme time. For eksempel syntes hun ikke jeg skal lade elbilen samtidig som jeg lager middag og tar klesvasken. Allerede her blir jeg full av spørsmål. Mener Elvia at jeg skal spise middag om natten? Må jeg sitte oppe til klokken 22.00 for å starte vaskemaskinen? Skal nyfødte bades etter midnatt? Er det å bruke veldig mye strøm hvis jeg lager mat mens vaskemaskinen går? Hva da med fryseren og kjøleskapet, kan de gå samtidig? Kan jeg ha på lyset mens jeg bruker tørketrommel? Må jeg skru av kaffetrakteren hvis jeg skal steke et egg? Kan jeg bruke hårføner etter klokken 06.00 om morgenen? Kan jeg støvsuge på dagtid, eller må jeg vente til det blir mørkt?

Og så lurer jeg på om Elvia har hørt om Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, for ifølge dem oppstår det brann eller branntilløp i rundt 70 vaskemaskiner, tørketromler eller oppvaskmaskiner hvert eneste år. Det nye er at Elvia vil at brannene skal skje om natten, når vi sover. Da blir jeg full av spørsmål enda en gang. Selger Elvia røykvarslere på fyrabend? Hvor mange ekstra branner tenker Elvia at vi skal få, når alle skal vaske og tørke tøy om natta? Hvor mange omkomne mener Elvia er akseptabelt før vi bruker strøm på en tilstrekkelig smart måte? Og hvor mange pensjonister skal sitte i kalde leiligheter fordi de tror de ikke har råd til varme, før Elvia er fornøyd?

Samtidig som Elvia vil at jeg skal flytte strømforbruket mitt til natten, vil hun også at jeg ikke skal flytte strømforbruket mitt til natten. Selv om hun sier at det er smartere å bruke strøm mellom klokken 22.00 og 06.00, sier hun et annet sted, at jeg ikke skal ta sjanser med brann- og elsikkerheten. Jeg skal ta klesvasken etter klokken 22.00, men jeg skal ikke ta klesvasken etter klokken 22.00? Dette er forvirrende og selvmotsigende, og det er ikke enkelt å forstå hva hun mener, men det kan jo bli gøyalt i oppgangen, da, med susing i vannrørene til tjue leiligheter. Blir som å bo på en oljeplattform.

Problemet med å kjøre vaskemaskiner og tørketromler og støvsugere og oppvaskmaskiner og komfyrtopper og stekeovner og med å bade og dusje mellom klokken 22.00 og klokken 06.00 er naturligvis at husordensreglene her i OBOS sier at det i alminnelighet skal være ro i leiligheten fra klokken 22.00 til klokken 06.00. Elvia oppfordrer meg og alle andre å bryte husordensreglene, men brudd på husordensreglene vil være et mislighold som i alvorlige tilfeller kan begrunne begjæring om utkastelse. Og det kan ikke være tvil om at å bryte husordensreglene hver bidige natt, vil kunne karakteriseres som et alvorlig brudd på husordensreglene. Har du tenkt på det, Elvia? Vil du at jeg skal bli kastet ut av leiligheten? Eller innbiller du deg at alle i Norge bor i enebolig?

For å pirke i en skjulte agenda i Elvias tåkeprat, så handler det nok om at strøm har blitt et produkt på linje med toalettpapir og sylteagurker. Vi skal eksportere vannkraft, og kompensere med importert kraft når det er nødvendig. Fra å ha hatt en stabil og trygg forsyningssituasjon, har vi fått et forsyningskaos som krever nye, såkalte smarte, strømmålere. Meningen er å bruke disse til å regulere ditt og mitt strømforbruk gjennom døgnet, slik at kraftforsyningen kan tilpasses det kaoset som er etablert for å kunne ta ut en høyest mulig pris til enhver tid på strøm. Derfor skal du få svi hvis du dusjer om morgenen og ikke om natta. Dessuten virker det som om Elvia, når hun sier hun gjør dette bare for at vi skal slippe å betale for en dyr utbygging av strømnettet, har glemt alle de milliarder kroner Oslo Energi, hennes forgjenger, har tatt ut i overskudd opp gjennom årtiene, uten å sette av én krone til utbygging av strømnettet.

Før har du betalt for hvor mye strøm du brukte, men nå skal du betale for når på døgnet du bruker den. Og derfor vil Elvia tvinge deg til å bruke strøm på de tidspunktene hun ikke får solgt strømmen til andre, eller når pengene renner rett ut i havet, for å si det sånn. Det vil si om natta. Om natta renner Glåma helt bortkastet gjennom Rånåsfoss. Gjennom det nye styringssystemet som du og jeg er tvunget til å betale, kan strømbaronene sørge for å variere prisen etter eget forgodtbefinnende. I skrivende stund er spotprisen 348 øre, men det er uten påslag og nettleie. Alle som selger strøm, vil tjene mest mulig. Toppsjefen i Statnett får 5,1 millioner kroner i årslønn, pluss 185.000 til tant og fjas. Det er en månedslønn på 440.000 kroner. Klart strømmen blir dyr da!

Det er bare et tidsspørsmål før vi får smarte vannmålere også, og da starter den samme balletten der. Kjell Aukrust foreslo at vi bør ha luftmålere i nesa, slik at vi betaler for den lufta vi bruker. Pesing skal være dyrere enn pusting og sukking over politikere ekstra dyrt. Det er også et tidsspørsmål når tilliten til styresmaktene er brukt opp.

Forfatter: Roger Pihl

Onsdagspihlsen. Det er meg. Litt slem, litt snill, litt morsom.