25. mai 2022: Nyrasismen

Jeg grodde vi var enige om at rasisme er noe vi holder oss for gode til, men slik er det ikke. Rasisme lever i beste velgående, og ingenting tyder på at det kommer til å stoppe sånn med det første. Det verste er at rasisme i enkelte sammenhenger er politisk korrekt. Fenomenet kommer særlig tydelig til syne på Twitter, og blir overraskende ofte fremført av folk på venstresiden i politikken, en side som ellers liker å rope «ingen rasister i våre gater» og fremme wokekulturen i denne sammenheng. Bare ikke når det gjelder deres egne behov for å frem føre rasistiske utsagn mot en spesiell gruppe.

Jeg tenker naturligvis på den gruppen som kalles «hvite gubber som pusher femti», for hvis du er hvit og har passert trettifem år, er du ikke bare moden for skraphaugen, du er skyld i alt vondt som skjer og har skjedd i verden og alle problemer som finnes. Hvite gubber som pusher femti har skyld for klimakrisen, det dårlige kollektivtilbudet i Oslo, åpningstidene på Vinmonopolet i Trondheim, prisen på rekesalat, politidrap i USA og fyllingsgraden i vannmagasinene. Hvite gubber som pusher femti kan hetses for kjønn, hudfarge, alder og meninger og ingen bryr seg. Da er det ingen som snakker om generalisering eller stigmatisering. Da er det ingen som roper om rasisme.

Eksemplene på Twitter er mange. Nærmest utallige. Vi kan begynne med Eivind Trædal i Miljøpartiet de grønne som sa at det «bare er å glede seg til de eldre viser sin takknemlighet overfor ungdommens selvoppofrelse ved å skaffe seg koronapass og spy ut mest mulig CO2 på flyreiser til varmere strøk.» Så hvis du var hvit gubbe som pusha femti under pandemien, holdt du deg ikke i Norge, men dro til Spania for å spille golf og nippe til paraplydrinker. Hvite gubber som pusher femti tenker aldri på miljøet. De tenker bare på seg selv. Det er noe alle vet. Og at det kun finnes altruistisk ungdom er også noe alle vet. Eivind Trædal sa dessuten at «Rasisme mot folk med asiatisk bakgrunn finnes også i Norge, selv om enkelte eldre hvite menn nekter å tro det.» Han snakket naturligvis for sin syke mor, eller rettere sagt, sin syke kone, Marie Lan Berg. For det er bare eldre, hvite menn som kaller eks-byråden «guling» i følge Trædal, men han er ikke mye bedre selv når han bruker hudfarge, kjønn og alder for å stigmatisere motstandere. Å kalle Lan Berg for «guling» er forkastelig, og den som er uenig med henne, får ta henne på sak hvis de er i stand til det – og derfor blir det dobbelt dumt når Trædal begår den samme rasismen han beskylder motstanderne for. Det burde han ha holdt seg for god til.

Tidligere varaordfører i Oslo og nåværende stortingsrepresentant Kamzy Gunaratnam hvis hovedbudskap i sin bok «Min kamp er din kamp» var at hvite mannfolk over førti i Arbeiderpartiet ikke ville at hun skulle bli ordfører. Gunaratnam blunket ikke over å bruke hudfarge som argument i maktkampen, selv om hudfarge var saken uvedkommende. Hun likte dårlig å bli motarbeidet, men skal du engasjere deg i Arbeiderpartiet bør du pent forberede deg på maktkamp. Det erfarte Johan Nygaardsvold, Oscar Torp, Haakon Lie, Einar Gerhardsen, Reiulf Steen, Thorbjørn Jagland, Jens Stoltenberg, Trond Giske, Hadia Tajik og flere lokalpolitikere i Groruddalen, for å nevne noen. Likevel er Gunaratnam blitt både varaordfører og stortingsrepresentant og må derfor finne seg i å stå bakerst i køen over dem som noe å klage over.

Gaute Holm sa at «som elsyklist og elbilist blir jeg hatet av den gråhårede generasjonen med olje under negla og bensinlukt fra buksa uansett hvordan jeg tar meg frem eller sier. At folk over femti fikk tilgang på Facebook og kommentarfeltet er det verste som har hendt ordskiftet i landet.» Det er sterke påstander. Han mener altså at noe av det verste som har hendt i landet vårt er at gamle gubber som pusher femti har tilgang til Facebook. Og sikkert også de andre sosiale mediene, hvis det kommer til det. Gaute Holm vil altså inndra ytringsfriheten i Norge, men sier ikke noe om hvem som skal bestemme hvem som får lov til å beholde den. Det er første skritt på vei til diktatur, det. Hva blir det neste? Vil han inndra stemmeretten til dem han ikke liker? Hvis Gaute Holm liker diktaturer, foreslår jeg at han flytter til Russland, selv om det bare er gamle gubber som pusher femti som har ytringsfrihet der. Men det er i det minste et diktatur.

I kampen for trygge skoleveier angrep Olav Torvund i Dagbladet «Hvorfor kjører dere kampanje for at trygge skoleveier må vike for rike middelaldrende menns interesse i å kjøre bil?» Akkurat som om rike middelaldrende menn bomber skoleområdene når skolen begynner og når den slutter? Akkurat som om rike middelaldrende menn leverer og henter attpåklatter på barneskolen, og ingen andre? Akkurat som om rike gamle gubber som pusher femti har som fremste hobby å kjøre barneskoler rundt i ring dagen lang? Som om de ikke har noe annet å gjøre?

For ikke å snakke om Kjetil Havnevik som hevder at «Med alle de nye råsterke elbilene vi har fått i Osloområdet med 0-100 på 2,7 sekunder, så er jeg ikke sikker på hvor trygt det er når Onkel Gubbe skal teste akselerasjonen ut av rundkjøringen.» Nå er det plutselig hvite gubber som pusher femti som kjører elbil, mens Gaute Holm påsto de gamle gubbene kjører fossilbiler og lukter bensin. Argumentene tilpasses situasjonen for å gi hvite gubber som pusher femti skylda. Målet helliger midlet. Alt er tillatt for å stigmatisere hvite gubber som pusher femti. Nå er det hvite gubber som pusher femti som kjører i hundre, for alle vet at ungdom aldri er involvert i trafikkulykker av noe slag. Det er heller ingen ungdommer som råkjører med ulovlige ståmopeder.

Eller en Erik, en fyr som ikke engang tør fremstå ved sitt fulle navn, men foretrekker å være en anonym rasist: «Hvis Tunberg vinner fredsprisen kan de koble opp generatorer på hver sinte hvite mann over femti så har vi miljøvennlig strøm i mange år fremover.» Hver sinte mann over femti, altså. For hvite gubber som har pusha femti er bare sint på én ting, og det er Greta Tunberg. Ikke på strømprisene, ikke på mygg, ikke på bensinprisene, ikke på Vinmonopolet, ikke på kona, ikke på isbilen, ikke på bompengene – nei, det er bare Greta Tunberg de er forbanna på.

Per Magnus Nordrum Riseng har en bønn: «Kan noen plis skrive en master- eller doktorgrad om hvorfor ni av ti klimafornektere er menn over 40 år?» Så 90 % av alle klimafornektere er hvite gubber som pusher femti? Ingen kvinner? Ingen trettiåringer? Ingen tjueåringer? Trenger ikke skrive en doktorgrad om det, vet du. Det holder å bruke sunn fornuft, men det er kanskje en bedre idé å forske på hvor Nordrum Riseng får sine skrullete hypoteser fra?

Slik kan jeg fortsette. Den eneste måten å løse problemene på er å ta livet av alle hvite gubber som pusher femti, da vil alt bli mye bedre. Strømprisen vil falle. Sukat vil forsvinne fra julekakene. NRK vil sende programmene til avtalt tid. Det blir sitteplass til alle på t-banen. Så får vi heller glemme det de hvite gubbene som pusher femti faktisk har gjort, sånn som å etablere den avisen du leser i akkurat nå, sånn som at Bryn skole har fått kunstgressbane som ungene kan spille fotball på, sånn som å lære opp skoleunger til å spille hornmusikk slik at vi kan feire nasjonaldagen og friheten vår, sånn som å etablere skolehager over hele byen slik at barna kan lære hvor maten kommer fra, sånn som å finne opp internett og smarttelefonen hvor folk kan twitre sitt hat mot hvite gubber som pusher femti, sånn som å passe barnebarn når foreldre ligger slått ut med Covid, sånn som å trene unger i fotball i Groruddalen og sånt. Du skjønner hva jeg mener. Sånne ting som er helt uten betydning. Sånne ting som du må være hvit gubbe som pusher femti for å finne på, i stedet for å sitte på kafé, drikke kaffe latte og være kul og trendy.

For øvrig gleder jeg meg til den dagen nyrasistene pusher femti, for hvem skal de legge skylda på da?

Forfatter: Roger Pihl

Onsdagspihlsen. Det er meg. Litt slem, litt snill, litt morsom.