5. mars 2014: Jentekraft!

Som far til to døtre har det mer enn én gang slått meg hvor stor overvekten av mannlige helter er. Og som far til to døtre vet jeg utmerket godt at jenter kan være minst like heltemodige og handlekraftige som gutta. Derfor synes jeg det er for galt at heltene i tegneseriene, filmene, bøkene og fortellingene så altfor ofte er menn.

Klart verden trenger helter! Verden trenger helter, og vi trenger helter. Vi trenger helt å se opp til, men også å leve opp til. Vi trenger å se at heltene er som oss, og at vi kan være som heltene. Vi trenger noe å strekke oss etter. Og da må jenter få se at kvinner kan være helter, akkurat som gutter trenger å se at menn kan være det. Jenter kan gjerne få lov til å være prinsesser og kle seg glisende og brusende i rosa tyll og silke og trippe utstøtt på høye hæler som vaklende sukkersjokk, men det er for galt om de ikke også skal få fange skurkene, drepe draker og redde verden en gang i mellom også.

Naturligvis finnes det kvinnelige helter, det er ikke det. De fleste er vel kjent med Nan Bobsey, Nancy Drew eller Pippi Langstrømpe, men uansett er de i sørgelig mindretall. Og siden kvinnedagen tross alt nærmer seg, fikk jeg lyst til å trekke fram en av mine absolutte favoritter blant de kvinnelige heltene, Diana Prince.

Jeg vet at mange kanskje vil finne dette provoserende, men jeg våger påstanden at Diana Prince, eller Wonder Woman som hennes alter ego heter, var en av de første feministene og at hun har brøytet rydning for en hel skokk kvinnelige helter. Uten Wonder Woman kunne vi sannsynligvis sett langt etter Ellen Ripley, Barbara Gordon (Batgirl) og Selina Kyle (Catwoman).

Før Wonder Woman var superheltstatus noe som var forbeholdt menn; Atom, Batman, Grønne Lanterne, Fantomet, Lynet og Supermann ryddet opp i de problemer og kriser som måtte oppstå, enten her på jordkloden eller andre steder i universet. Kvinner var redusert til hjelpeløse tilskuere som stadig måtte reddes av de mennene som dominerte dem. Lois Lane lot egentlig ikke til å gjøre stort annet enn å takke Supermann for nok en gang å ha blitt reddet. Hva var galt med Clark Kent?

Wonder Woman ble skapt av William Moulton Marston mannen som fant opp løgndetektoren. Men det skal ha vært hans kone Elizabeth som foreslo at den nye helten skulle være en kvinne og ville blitt hetende «Suprema» hvis ikke redaktøren i All Star Comics, Sheldon Mayer, hadde døpt henne om. Men kvinne ble det, og hvilken kvinne! Mørkhåret, velskapt, sensuell og med det til da mest sexy antrekk en kvinne noen sinne hadde vært iført.

Den første historien kom på trykk i «All Star Comics» #8 1941, utgitt under psevdonymet Charles Marston.

Wonder Woman var en amasone, tydelig inspirert av det sagnaktige, krigerske folket av bare kvinner hos de gamle grekerne. En gang om året hadde disse omgang med menn fra nabofolket, drepte alle guttebarn de deretter fødte og lot bare døtrene vokse opp. Mens de greske amasonene holdt til i området nord og øst for Svartehavet, holder våre amasoner til på den ukjente Paradisøya, et stykke der ute i havet. Dronningen på Paradisøya er Hippolyte, og det er neppe noen tilfeldighet at hun har samme navn som de greske amasonedronningene. Datteren prinsesse Diana ble kåret til Wonder Woman blant alle amasonene etter en drabelig kamp og sendes ut til mennenes verden for å rydde i problemene – som gutta har skapt, må det være lov å tilføye. Blant menneskene kaller hun seg Diana Prince og er løytnant i den militære etterretningstjenesten. Men i motsetning til menns måte å ordne opp på, får Wonder Woman aldri lov til å drepe andre. Hun kan heller ikke bruke vold, med mindre det er i selvforsvar eller forsvar av andre. Kjærlighet er nøkkelen til Wonder Womans styrke, en positiv egenskap som gjør henne overlegen alle menn hun kommer ut for.

Wonder Woman har en magisk lasso som virkelig kan utføre de forunderligste underverker, men den har også en bivirkning: Alle som blir fanget av lassoen, blir nødt til å fortelle sannheten. Altså en ganske avansert løgndetektor. Under utviklingen av løgndetektoren ble Marston overbevist om at kvinner var ærligere og mer til å stole på enn menn, noe som sikkert har satt sin farge på fortellingene om Wonder Woman.

Marston mente at jenter ikke vil være jenter, så lenge forbildene mangler styrke, kraft og makt. Jenter vil ikke være sveklinger og det beste botemidlet var å skape en heltinne med Supermanns styrke og sjarmen til en vakker og godhjertet kvinne.

Wonder Woman har naturligvis blitt filmet og det med selveste Miss World USA 1972 Linda Dean Córdova Carter i hovedrollen.

Og så tror jeg at Marston ville blitt overrasket over at Wonder Woman ble valgt som symbol for Women’s Liberation på begynnelsen av 70-tallet. Kanskje hun faktisk er en mirakelkvinne når det kommer til stykket, siden gutter fortsatt synes hun er tiltrekkende og hun fremdeles er et symbol for amerikanske feminister?

Og så er det kanskje flere enn meg som ser en magisk sammenheng mellom Diana Prince og Prinsesse Diana? Uansett jenter, gratulerer med dagen!

Forfatter: Roger Pihl

Onsdagspihlsen. Det er meg. Litt slem, litt snill, litt morsom.

Legg igjen en kommentar