1. november 2023: Gi unga brennevin før idretten tar dem!

Da min yngste datter spilte fotball på Ellingsrud Cup, var det en av laglederne hos motstanderne som ville ildne opp spillerne sine da de løp ut i annen omgang, så han ropte: «Gå ut og drep dem!» Jeg tenkte at det var en merkelig beskjed å gi niåringer, derfor spurte jeg ham om spillerne på laget hans var utstyrt med kniv eller annen redskap som var egnet til formålet? Han himlet med øynene og tok meg tydeligvis for å være helt idiot, da han forklarte at han bare kødda. Jeg spurte om hvordan han trodde de andre jentene, de som skulle bli drept, tok slike tilrop, men da var det tydelig at jeg hadde bevist at jeg var imbesil. Skulle han ikke få lov til å kødde litt heller, nå? Det var jo bare en fotballkamp, ikke sant? Jo, nettopp, det var akkurat det det var, bare en fotballkamp. Vi dreper ikke hverandre for å få dytte en lærkule inn i et fiskegarn, gjør vi vel?

Faksimile fra Dagbladet og VG


Denne hendelsen dukket opp i hukommelsen da vi ble vitne til at kanarifansen fremstilte Vålerengas trener Geir Bakke som en hengt rottejudas med budskap om at han skal dø etter kampen. Romerikes Blad mente ikke overraskende at dette var helt innafor og at det ikke på noen måte kunne forstås som en trussel. Det var jo bare på kødd, ikke sant? Litt godmodig humor innen supporterkulturen må vi kunne koste på oss, eller hva? For det er jo klart at når Geir Bakke hadde begått den åttende dødssynd, nemlig å gå fra Lillestrøm til Vålerenga, var dette sånt han måtte regne med. Han er jo en Judas, en simpel brunrotte, når du bare har en kanarifuglhjerne å tenke med. Da må han finne seg i å bli ønsket død etter kampen.

Hvis fotballsupportere til Lillestrøm får bestemme, vil både berufsverbot og stavnsbinding bli innført igjen. Ja, Lillestrøm vil ikke klare å stille lag en gang hvis de får det som de vil. De mener åpenbart at Geir Bakke ikke får lov til å bytte jobb, men da kan det i så fall ikke bare gjelde ham. Det må være likhet for loven, og dermed kan Lillestrøm kaste ut halvparten av laget sitt som hovedsakelig består av innkjøpte spillere, blant annet fra Canada, Danmark, Elfenbenskysten, Nigeria, USA og ymse norske klubber. Er de rotter alle sammen, de også? Midtbanespiller Gjermund Åsen har spilt for både Rosenborg og Ranheim, så da må han være rotte, han også? Og Uba Charles Nwokoma, er han en nigeriansk rotte, eller hva? Eller er han en quisling fordi han har spilt for svenske lag? Nei, naturligvis mener Lillestrømfansen at det er her helt innafor å gå til Lillestrøm, det er jo noe helt annet enn å gå fra Lillestrøm – men, alvorlig snakka, har du vært i Lillestrøm er det ikke vanskelig å skjønne at spillere og trenere ønsker seg bort. Det er ikke uten grunn at byen er kåret til en av de styggeste og tristeste i landet.

Fotballsupportere jeg har snakket med sier at det er sånn fotballkulturen er og det er sånt vi må finne oss i hvis vi skal gå på fotballkamp. Dessuten er det mye verre i andre land. Mulig det. Men supporterkulturen har ikke alltid vært sånn, bare spør noen som var på cupfinalen i 1980 og så Vålerengen slå Lillestrøm 4-1. Supporterne jublet den gangen også, og de løp rundt med flagg og feiret sammen med spillerne etter kampen, men det var ingen som ønsket noen døde eller fremstilte dem som rotter. Supporterkulturen har utviklet seg dit den er i dag, og at den er verre i andre land viser bare hvor mye verre supporterkulturen kommer til å bli i Norge. Utviklingen begynner aldri her på berget, men den kommer ubønnhørlig hit også. For det er nemlig slik, at supporterne hele tiden forsøker å overgå hverandre, det de gjorde ett år, ikke holder neste år. Strikken må tøyes lenger, og enda lenger, selv om det bare er på kødd, ikke sant?

Så hvor går veien fra galgen der rotta Bakke dinglet til hjemmefansens forlystelse? Blir det halshogging ved neste byderby? Kanskje rotta Bakke skal garrotteres? Og for å følge judastradisjonen kan han kanskje korsfestes? Muslimske spillere kan steines og middelalderens heksebrenning kan videreføres slik at norske spillere brennes på bål. Eller hva med partering, legge likrestene på hjul og steile slik at åtselsfuglene får mat, det kan bli fint, ikke sant? For det er ingen som tar dette alvorlig, selv ikke de minste ungene som er vitne til at fedrene, for det er nesten alltid fedrene, synger «Etter kampen skal du dø!» Det er bare på kødd, ikke sant? Litt gøy må vi kunne unne oss.

Supporterkulturen stopper ikke der, Åråsen ble grundig ramponert. Tribunene var gått over før sesongstart slik at alt skulle være bra, men etter pøbelens herjinger må klubben begynne på nytt igjen. Oppussing for flere hundre tusen kroner har vært bortkastet. Det er fotballens svar på sisyfosarbeid, men det er slik supporterkulturen er og dessuten var det bare på kødd, og litt moro må supporterne kunne unne seg, ikke sant?

Og siden fotballklubbene åpenbart driter penger, kan de, og ikke samfunnet, plukke opp regninga fra politiet som stilte mannsterke opp og hadde tilnærmet stålkontroll, hvis vi ser bort fra at 120 seter ble ødelagt, toalettene herpet og nedtagget, klistremerker klint opp over alt, brannskader på gressmatta og jernstenger slengt omkring. Men det var jo bare på kødd, ikke sant? Folk må jo skjønne at det bare er tull og må forstå humoren i det? Klabert, så da er det bare å stille opp med maskingevær på neste kamp og skyte i vei med rødfis, for det er jo bare på kødd, ikke sant? Det er vel ingen som tar et maskingevær alvorlig, er det vel?

Supporterkulturen har vært i utvikling, men det betyr ikke at den har stoppet i utvikling. Å fremstille Geir Bakke som rotte ville vært utenkelig å gjøre for bare få år siden, men nå er det innafor, gøy og bare på kødd. Ergo kan vi trygt trekke den konklusjon at neste kamp vil bli verre. Vi vet bare ikke hvor mye verre eller hva de humoristiske fotballsupporterne vil finne på, men vi kan stole på at de ønsker å overgå eskapadene fra 2023. Dessuten skal vi ikke se bort fra at mange av supporterne er med fordi de får en mulighet til å bedrive hærverk og kvalme, og at supporterkulturen tiltrekker seg slike fordi hærverk og kvalme ikke blir slått ned på, men belønnet. Det er jo bare på kødd, ikke sant?

Jeg er glad jeg ikke er lærer, som skal forsøke å banke inn i knollen på elevene at de ikke skal mobbe andre, at de vise toleranse og respekt, at vi er forskjellige utenpå men like inni, at det er noe som heter menneskeverd – men hva hjelper det når de kommer hjem til fatter’n som forteller at rotta fra Lillestrøm må dø! Den jævla judasen! Og så slår han seg på knærne og ler som den rollemodellen han er for sønnen sin, for det var jo bare på kødd, ikke sant? 

Er det fortsatt noen som lurer på hvorfor 15 % av alle skoleelever i Oslo i Ung i Oslo-undersøkelsen 2023 forteller om mobbing, uønsket bildedeling, trusler og utestenging? Eller kanskje det bare er på kødd, det også?

Forfatter: Roger Pihl

Onsdagspihlsen. Det er meg. Litt slem, litt snill, litt morsom.