10. september 2014: Med lov skal landet øydeleggast

Det er ikke forbudt å tjene penger i landet vårt. Det er heller ikke forbudt å tjene mange penger. Det er til og med lov til å arve en hel bunke ståler uten å måtte skatte av det. Det er også helt legitimt å vurdere hva du skal gjøre med alle pengene som er til overs, for vi vet jo at det er dumt å legge dem under madrassen.

Det er lov å kjøpe en leilighet eller to ekstra også, selv om du ikke har tenkt å bo i dem. For eiendom er en trygg pengeplassering, prisene ser bare ut til å gå oppover og det eneste det ikke blir laget mer av på planeten vår, så er det jord, land og tomter. Derfor må det være lov å kjøpe seg et hus eller to til også, selv om du ikke har tenkt å bo i dem. Eller enda flere leiligheter eller hus for den saks skyld, så lenge du har penger nok. Ja, det er vel ingen som kan nekte deg å kjøpe en hel by, dersom du har lyst og penger til det.

Men det blir naturligvis vanskeligere å bo i alle husene samtidig. Bare å skifte doruller er en formidabel jobb og krever enorme innkjøp, så da må det være lov å finne en mer praktisk løsning på problemet.

Derfor må det være lov å gjøre noe annet med alle husene og leilighetene når du først har kjøpt dem. Det skulle bare mangle, for med så stor innflytting og så stor bolignød vil det eneste forsvarlige være å leie ut leilighetene eller husene. Eller objektene, som meglerne ynder å kalle dem. Det er jo lov. Dessuten er det å gjøre en god tjeneste for alle boligsøkende, selv om prisen kanskje er i stiveste laget. Men det er jo markedet som bestemmer prisen, og markedet er det ingen lov mot. Tvert imot. Når noen vil betale femten tusen i måneden for et lite rom og et hybelkjøkken, så de jo få lov til det, ikke sant? Det skulle jo bare mangle.

Men, når du først har kjøpt en stor leilighet, må det være lov til å leie den ut til mer enn én enkelt person, ikke sant? Når leiligheten har tre soverom, så må det være lov å leie den ut til tre personer? Det er jo lov å dele kjøkken og stue, ikke sant? Studenter, for eksempel, de kan jo godt bo litt trangt i studietiden, for de vet at det bare er en kortvarig tilstand.

Så er det jo lov til å finne seg en kjæreste, ikke sant? Verden må jo gå videre, og vi trenger nye skattebetalere, dessuten er det fint at de flytter sammen og får testet ut om de har nok felles til å dele framtiden med hverandre. Og seks studenter i en leilighet er ikke uoverkommelig, de skal jo uansett bruke tiden på lesesalen.

Det er jo lov å tjene så mye penger på fattige studenter at du får råd til å kjøpe deg et ekstra hus, ikke sant? Og når du først har kjøpt det, så må jo noen bo i det også, ikke sant, for du bor jo allerede i en fjong villa på vestkanten, så deg kan det ikke være. Dessuten er det jo lov å bygge om huset, slik at det blir litt flere soverom, gjerne en tolv-femten stykker, for det er mange studenter som trenger tak over hodet. Eller polakker, for den saks skyld, det har jo blitt så mange polakker og litauere som er kommet hit for åå jobbe som håndverkere. De vil jo helst arbeide og det er det ingen lov i mot, og da trenger de ikke så mange fasiliteter at det gjør noe. Et felles oppholdsrom med en diger flatskjerm-tv er sikkert tilstrekkelig hvis de likevel bare skal drikke øl og se på fotballkamper.

Og så de må naturligvis få lov til å ha hver sin bil, det er jo ingen lov som stopper dem i å ha en bil. Det er ingen lov som hindrer dem i ha flere biler heller. At du ikke har parkeringsplasser til femten biler på tomta du har kjøpt, er jo ikke din feil, dessuten kan bilene stå parkert i gata så lenge de står lovlig parkert. Det er ingen lov mot å stå lovlig parkert, selv om det betyr at hybelboerne dine fyller opp gata med biler. Det er dessuten lov til å eie store biler også, varebiler og lastebiler for eksempel, og at disse tar større plass enn små personbiler er helt naturlig. Det forstår alle.

Det vil naturligvis være litt dumt hvis et par-tre andre hus i gata blir solgt og bygget om på samme måte, for da blir det plutselig femti biler der det før bare var tre, men gata er for alle og førstemann til mølla og så videre. Dessuten får ungene lære seg å passe seg, for det er ingen lov som sier at de skal bruke gata til lekeplass.

Det er heller ikke ditt problem at søppelkassene blir stappfulle og lokket må stå åpent slik at måkene kan dra søppelet til leieboerne dine utover og rottene komme etterpå og ta seg av restene. Det er lov å ha leieboere, og leieboernes handlinger er deres eget ansvar. Ikke ditt. dessuten er det helt naturlig at femten mennesker drar med seg mer søppel enn fire, det er noe alle skjønner.

Ingen kan tvinge leieboerne til å engasjere seg i boligmiljøet heller. Det er lov å stenge seg inne i kottet sitt, dessuten er det ikke alle mennesker som er så sosiale at det gjør noe, og det er heller ikke forbudt å ikke kunne norsk, selv om det er et praktisk språk i akkurat dette landet. Det er ingen lov som hindrer folk i å gi faen i boligmiljøet, og vil de gi faen i boligmiljøet, så må de få lov til det.

Det er naturligvis lov for naboene til huset ditt å være misfornøyde med alle leieboerne. Det kan naturligvis være at de ikke liker at ingen av dem gidder å klippe plenen din, men det er ikke ulovlig å la gresset gro. Eller at de misliker at det hele tiden kommer nye leieboere og at de ikke ser forskjell på dem og eventuelle innbruddstyver er ikke ditt problem, for det er som sagt ikke ulovlig å leie ut og det er ikke ulovlig å flytte heller. Det er heller ikke ditt problem at de ikke får parkert, for det er likt for alle.

Naboene kan være så misfornøyde de bare vil, men så lenge du ikke gjør noe ulovlig kan de bare holde smella på seg. Hvis de ikke liker seg i strøket, så kan de jo bare flytte. Det er ingen lov som hindrer dem i det.

Bildet:: Det er lov å eie mer enn én bil. Og det er lov å sette dem i gata, så lenge de står lovlig parkert. Sånn som her, i Sigrid Undsets vei på Tveita.

Forfatter: Roger Pihl

Onsdagspihlsen. Det er meg. Litt slem, litt snill, litt morsom.

Legg igjen en kommentar